Cum mă reinventez? 

După o pauză destul de lungă de la scris, am luat decizia de a începe un lung proces de reinventare și meditație. 

Fără griji, nu voi inventa nimic din ceea ce voi relata.  Toate ideile sunt preluate din multiple cărți de dezvoltare persoană, dar cu precădere din “Cum să câștigi prieteni și să influențezi oameni” a lui Dale Carnegie vândută în peste 16 milioane de exemplare. 

Ca să încep cu începutul vreau să menționez că toate principiile sunt încercate persoanal și într-adevăr funcționează. Singurul inconvenient este că durează și va fi nevoie de exercițiu și răbdare, deci să începem…

“Dacă vrei să obții miere, nu lovi stupul de albine”

Mamă, ce pompos sună, deja e cu figuri de stil, cred că nu pot să pricep mare lucru. Înainte de a spune asta, încerc eu să simplific situația și sună cam așa: Am un plan în minte, vreau să obțin ceva anume, fie material sau psihic, ce-o fi, oare ce trebuie să fac să ajung la rezultatul dorit?         Când vine vorba de a obține ceva, mereu intervin legăturile cu ceilalți din jur, deci ca să obțin niște “miere” trebuie să știu cum să îi “periez” pe cei care-mi stau în drumul îndeplinirii obiectivului propus. Un prim impact ar fi că am promovat egoismul, dar “periatul” nu e musai a fi fals. Observă micile detalii, fă-ți teme de dinainte, complimentează oamenii din jur, dar nu cu falsitate, ci cu adevărate complimente care contează pentru tine, astfel încât persoanelor cărora le faci afirmații să li se atribuie o stare de importanță. 

Preiau ultimul cuvânt din fraza anterioară “importanță”. Acolo e cuvântul cheie, “importat”. Oamenii iubesc să aibă sentimentul de importanță, oricât de mic ar fi, dacă faci pe cineva să se simtă important i-ai câștigat inima fără dar și poate. Gândește-te la tine, cum te-ai simțit când cineva ți-a spus că un anumit lucru nu s-ar fi putut realiza dacă TU nu erai acolo. Ce sentiment ai când coordonezi ceva anume? Chiar și când împărți lucrările de 3 si 4 la colegii de clasă 😂 , te simți important, iar oamenii asta caută, deci oferă-le sentimentul ăsta, ai de câștigat. 

Ok. Reluăm! 

Vreau să obțin ceva. Implică oameni. Trebuie să îi fac să mă placă. Îi complimentez, dar nu exagerat. Îi fac să se simtă importanți. Pam, pam, floare la ureche! Altceva? Sănătate la neamuri! Glumesc! 

Pe lângă toate trucurile anterioare mai e ceva super important care pe lângă faptul că o să te ajute să obții “mierea”, te va face si o persoană mai bună, n-o să devii vreun sfânt, dar măcar spiritul civic va fi mai fair play. 

După cum spuneam: “Nu critica, nu condamna și nu te plânge!” Oamenii “mari” nu au grija celorlalți, nu aruncă vina pe altcineva dacă au greșit și își asumă responsabilitatea și nu se vaită, ci își storc creierii pentru a găsi o soluție problemelor. Deci cât de greu poate fi să respectăm toate cele trei “porunci” de mai sus? 

Dimineață când te trezești spune-ți în minte sau scrie undeva, dar să nu uiți că azi:

NU CRITIC!

NU CONDAMN!

NU MĂ PLÂNG!

2 thoughts on “Cum mă reinventez? 

  1. Pingback: Cum să mă placă toată lumea? – That Random Human Being

  2. Pingback: Ce mai fac de acum? | That Random Human Being

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s