Experiment social

În această dimineață cât timp mă pregăteam pentru nelipsita zi de miercuri de mers la cursuri, mi-a venit o idee! Am vrut să observ cum este viața unei banale persoane introvertite și spre ”fericirea” mea am reușit micul experiment. Mai întâi de toate mărturisec că am avut o zi oribilă de dragul experimentului deoarece a trebuit să accesez arhiva comprimată a lui Alex din anii anteriori, dar cel puțin am obținut rezultate pe care vreau să le împărtășesc cu voi.

Experimentul în sine a constat în modificarea totală a stării mele de spirit de zi cu zi. Am fost nevoit să joc rolul unui introvertit, un rol ce a presupus să interacționez cât mai puțin cu oamenii, să stau retras, să nu ofer zâbete nimănui, cel puțin nu zâmbete evidente și stridente și să fiu cât mai incognito posibil.
Nu-s prea bun la matematică, dar azi m-am străduit să fac niște calcule. Situația stă cam așa: de obicei sunt înconjurat de aproximativ 30 de oameni, din acești 30 interacționez la un nivel mediu spre crescut cu 15 dintre ei. Datorită stării mele de spirit de azi 7 persoane m-au întrebat: “Ce naiba ai?” Cu greu m-am abținut să nu râd și să nu stric toată ”munca”.
Începutul a fost mai greu, am intrat în sală și am dat un ”Neața” mormăit mai mult pentru mine, am pus privirea în pământ și am mers în spatele clasei să îmi agăț haina în cuier. A fost o diferență uriașă față de acel ”Bunăăă dimineața!” al meu spus cu plăcere și ce vine la pachet cu un zămbet larg și o țâră de energie. M-am dus singur în prima bancă, mi-am pus ghiozdanul lângă mine să fiu sigur că nu o să se așeze nimeni și mi-am afundat privirea într-o carte. Oamenii treceau, aruncau o privire lungă și își vedeau de treabă. Asta înseamnă că nu le pasă? Nu, înseamnă că au observat lipsa de interes în interacțiune și nu au vrut să se anjajeze într-o conversație plictisitoare.

Ce altceva s-a mai întâmplat?
Am mai ieșit afară în pauze, m-am apropiat timid de grupuri cu oameni cunoscuți și pur și simplu am stat. Am stat și le-am ascultat glumele, le-am ascultat râsul, nu am spus nimic, am schițat timid un zâmbet, iar ei și-au continuat ”distracția” fară să pună întrebări suplimentare. Pun din nou întrebarea:”Nu le pasă?” Le pasă, doar că oamenii nu se complică cu stările tale.

Care a fost scopul acestui mic experiment?
Am vrut să demonstrez că nimeni nu o să stea să te alinte pentru a te simți mai bine. Nimeni nu o să vrea să îți asculte povestea problemelor tale existențiale. Nimeni nu o să te aducă cu forța în conversațiile banale și amuzante. Nimeni, în afară de tine!
Nu mai aștepta minuni pentru a începe procesul de “dezghețare”, ieși din zona de confort și interacționează cu unul, doi, cinci, o sută, oricât de mulți oameni vrei și o să vezi o mare diferență în starea ta de spirit. Nu e nevoie să faci conversații lungi și plictisitoare. Spune ”Salut!” cu plăcere și energie. Alătură-te grupurilor de oameni cunoscuți, râzi la glumele lor, încearcă să fii ironic despre felul tău de a fi. Nimeni nu te judecă pentru aceste temeri pe care le ai, iar dacă ai impresia că da, lasă-mă să-ți spun că sunt doar în mintea ta.

Mai bine de atât nu știu să te încurajez, mi-am anulat o zi de fericire ca să observ toate aceste chestiuni. Am facut-o pentru tine, pentru că știu că poți, pentru că toată lumea poate!

Începe să te distrezi cu banalitățile zilei, lasă problemele de rezolvat la timpul lor, fă-ți prieteni sau, cum le mai spun eu, ”cunoscuți” și o să fii pe drumul cel bun în orice îți propui. Chiar dacă ți se pare că nu are sens, funcționează, deoarece îți îmbunătățește starea de spirit și e ca un domino, gândești bine, faci bine, primești bine.

Hai! Ieși din carapace, întinde-ți aripile și vezi ce faină-i viața când o apreciezi așa cum e și cu ce are!

2 thoughts on “Experiment social

  1. Ai mare dreptate, Alex! Fericirea e o alegere, rar vine de la sine. Si eu sunt introvertita, dar incerc pe cat posibil sa socializez, zambesc, etc. Este exact cum ai spus tu, ca un domino, odata ce iti pui starea de bine in minte ea te cuprinde cu totul.
    Bafta in continuare! 🙂

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s